Hoppa till sidans innehåll

Ulla och Allan Alfredssons fond


Allan Alfredsson 1   Allan Alfredsson 2  

 

Allan Alfredsson föddes den 16 juli år 1912 på Bengtstorpet i Delsjöterrängen, som ett av åtta syskon som levde på torpet tillsammans med sina föräldrar. Cirka 5 tunnland jord hörde till torpet, bl.a. de åkrar i det område som idag är parkeringsplats vid Delsjöbadet.
För att få ekonomin att gå ihop gällde det att ta vara på de försörjningsalternativ som fanns. I Bengtstorpet startade familjen redan 1915 en liten kaféverksamhet som kom att drivas ända till år 1944. Torpets strategiska läge vid en av de få vägarna till Delsjön vid denna tid var gynnsamt för verksamheten. Gästerna fick dricka sitt kaffe utomhus, men under vintern utnyttjade man även den lilla stugan som kafélokal. Allans storasyster Signe var den drivande kraften och hittade på nya sätt att utöka affärerna.
Allan ägnade sig också åt viss affärsverksamhet i form av att hyra ut skidor för 1 krona paret. Ville man också få dem vallade så kostade det ytterligare 25 öre!
Medlem i Skidklubben blev han i början på 50-talet, först som tävlingsåkare, men från slutet av 60-talet en arbetsmyra inom klubben utav sällan skådat slag!
Allan röjde otaliga skidspår för Götalandsmästerskap, Göteborgsloppet, DM-tävlingar mm och dessutom banor för allmänheten i Härskogen och Delsjöterrängen samt vid Hindåsgården. Finalloppets banor var främst Allans verk och hans största skötebarn var Vildmarksleden Hindås- Skatås.
Hans belöning var oftast nöjda deltagare, men självklart uppmärksammades hans arbetsinsats på många plan, inte minst 1983 då han fick Göteborgs stads förtjänstmedalj.

Allans fru Ulla gick bort 4 maj 1999 och blott två månader därefter gick Allan bort och somnade in den 13 juli 1999.
Paret fick inga barn och redan på 1960-talet utfärdade makarna inbördes testamente där samtlig behållning slutligen skulle tillfalla Göteborgs Skidklubb. Överskottet efter försäljning av fastigheten i Kallebäck blev 1 145 000 kr. Enligt Allan och Ullas önskemål skulle detta bilda grundplåten i fonden.

Statuter för Ulla och Allans fond


Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:11 Skribent: Lennart Andersson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Göteborgs SK
Box Skatås Motionscentrum
41655 Göteborg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info