Hoppa till sidans innehåll

Jättelokorna i Brudarebacken

27 MAJ 2018 09:46
Ni som ibland vistas i Brudarebacken kan inte ha undgått att se de jättelika bestånden av Jätteloka, denna invasiva och tyvärr giftiga växt. På sikt skall förhoppningsvis den utrotas så gott det går.
  • Skapad: 27 MAJ 2018 09:46

Vid en förfrågan fick jag följande svar från Trine Andresen, Park och Naturförvaltningen Härlanda – Örgryte

"Jättelokan är som ni också ser ett enormt problem, och vi har stora utmaningar vad gäller bekämpning av den.

Vi har registrerat ca 120 bestånd på kommunal mark i Göteborg. De mindre bestånden bekämpar vi effektivt, och sen har vi några platser med enorma bestånd, till exempel Brudaremossen.

I år kommer vi köra slåtter på de bestånden som finns på Brudaremossen vid ca fyra tillfällen. Detta kommer inte ta bort växten. Men det hindrar att de sätter frön och på så sätt sprider sig. Ett frö kan ligga i jorden i upp till 10 år innan det börjar växa. Om ni ser ett bestånd som inte har klippts så är det viktigt att du hör av dig.

Tidigare år har inte alla bestånden klippts, och vi har även haft problem med att få till bekämpning vid flera tillfällen, men i år har vi bättre kontroll på just detta.

Att försöka få bort jättelokan helt och hållet får nästan ses som orealistiskt i nuläget, men vi gör en stor insats för åtminstone bekämpa spridning.

Överst på Brudaremossen finns i år testområden där vi testar olika bekämpningsmetoder. Vi har även lite flera idéer, och har kontakt med miljöförvaltningen och länsstyrelsen angående detta.

 Jag vill även uppmärksamma om att när jättelokan är nyslagen så utsondrar den växtsaft, som är fototoxiskt och orsakar brandskador. Det är mycket viktigt att ni som rör er i området är uppmärksamma på det! Är det nyslåttrat, så gå INTE in där beståndet fanns förr stjälkarna har hunnit torka upp lite."

Saften från växten är fototoxisk. När hud som kommit i kontakt med saften utsätts för solljus eller ultraviolett ljus blir huden först röd och kliar kraftigt, inom två dygn bildas blåsor. Blåsorna ger lila eller svarta ärr, som i ovanliga fall kan bestå i många år. Sjukhusvård kan behövas. Reaktionen orsakas av furanokumarin i blad, rötter, stam, blommor och frön.

/Lennart

Skribent: Lennart Andersson
Epost: Adressen Gömd

Vill du hyra klubbstugan?


Klubbstugan använder ...

Klicka vidare till våra sektioner

 


 

Klubbstugan i Skatås

Klubbstugan

Postadress:
Göteborgs SK
Box Skatås Motionscentrum
41655 Göteborg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info