BACKHOPPNING i GÖTEBORG
Göteborgs Skidklubb är i dag den enda klubb i länet som driver aktiv träning och tävling i backhoppning! Vi har lagt ner otroligt mycket arbete med anläggningen och moderniserat med ny modern profil och renoverat och gjort utbyten av det som slitits ut. Den sista renoveringen vi gjort nu 2023 är en omfattande dränering av bromsplanen.
Vi har tre backar K5, K15 och K30, samtliga plastbelagda dvs åretrunthoppning.

Vi är inte många i sektionen men vi har växt de senaste åren och vi kör träning en till två gånger i veckan. Våra unga hoppare har även andra idrotter som de utövar som simning, konståkning, friidrott m m så det blir träning upp till 6 ggr i veckan.

Vår dröm i Backsektionen är att få en större backe, minst K60. Svensk backhoppning befinner sig i ett läge där vi behöver rekrytera, men vi behöver också ta hand om de hoppare som vill satsa på sin sport, detta för att säkra hållbarheten i sporten. Större backar är ett måste! I klubben i dag har vi för långa avstånd till större backar i Sverige, närmast Falun och Örnsköldsvik. Närmast för oss är Oslo ca 30 mil.

Två av våra duktiga hoppare blev för två år sedan uttagna av SSF till en utvecklingsgrupp för de som vill framåt i sin sport och har deltagit i läger som kallas small nations och arrangerats i Planica i Slovenien och de har också deltagit på läger i Vikersund och Oslo. Med small nations menas att de länder som medverkar inte har så många deltagare och användbara anläggningar och inte deltar i Världseliten i ngn större omfattning, precis som Sverige. Fast vi har ju Frida Westman från Övik. Våra duktiga ungdomar Larisa Avram och Gustav Zetterlund har deltagit i Svenska ungdomscupen med vinster i några deltävlingar och SM samt placerat sig mycket bra på tävlingar i Norge. Larisa blev svensk mästare förra året och tvåa i år! Dessa två befinner sig i denna gedigna grupp och gruppen består av 7 ungdomar i åldern 13 till 19 år från 3 klubbar i Sverige Detta är ungdomar som satsar på sin sport.

Två killar, en från Sollentuna och en från Ö-vik, går i dag på backhoppningsgymnasiet i Trondheim, där Larisa Avram från GSK börjar nu till hösten. Hon åker redan nu under midsommarhelgen till skolan i Trondheim för att bekanta sig med sitt nya boende; skolan, hoppbackarna och givetvis nya kompisar. Ytterligare en svensk flicka från Sollentuna blir hennes klasskompis.
Detta är ett bra bevis på att det finns intresse och nyfikenhet inom sporten och att vi arbetar i klubben på ett bra sätt. Larisa och Gustav är ånyo uttagna till lägret i Planica denna sommar. En av de viktigaste punkterna på dagordningen i dag är rekrytering och marknadsföring, där vi har haft ett speciellt möte i Falun och vi arbetar nu intensivt för att nå resultat med att öka intresset för backhoppning.

Vi har önskningar att samarbeta med övriga sektioner i klubben, att komma till varandras träning och prova på. Ungdomsgruppen i längd hade antytt visst intresse att testa Backhoppning.
VÄLKOMNA.
Sölve Zetterlund